SPECIJALNI VJERSKI PROGRAM POVODOM 27. NOĆI RAMAZANA (LEJLETU-L-KADRA)

Share:

Džamija Becca je u petak, 05. aprila 2024. godine bila domaćin vjerskog programa (mevlud, predavanje, druženje, noćni namaz) povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadra, koja se nalazi u posljednjoj trećini ramazana. Ova noć je poznata po svojoj posebnoj važnosti i blagoslovima te je vjernicima pružila priliku za duhovno učenje, molitvu i refleksiju.

Uzvišeni Gospodar je pojasnio značaj ove noći u Kur`anu:

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.”

Vjerski program su izvjeli učenici iz mekteba i youth grupe BYC, kojih je ukupno bilo 45. Program je započeo poslije održanog donatorskog dijela i teravih-namaza, i to učenjem Kur`ana. Uslijedile su recitacije odabranih dijelova iz islama kao i ilahije i kaside Atmosfera u džamiji bila je puna duhovne posvećenosti i sabranosti.

U nastavku programa predavanje je održao imam džamije BECCA, dr. Adis Sultanovic, koji je istakao značaj Lejletu-l-Kadra u islamskoj tradiciji, naglašivši duhovnu važnost te noći kao priliku za oprost, molitvu i približavanje Allahu. Imam je također podijelio praktične savjete o tome kako iskoristiti ovu noć za ličnu refleksiju i duhovni rast.

Program je završio čitanjem imena donatora i zajedničkom dovom, nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje uz kahvu i kolače u prostorijama BECCA.

U džmiji se klanjao noćni namaz u više vremenskih intervala sve do sabah-anamaza.

More Posts

Send Us A Message